ActiveCampaign: wat is het en hoe werkt het?

ActiveCampaign is een e-mailmarketing systeem waarmee je relevante e-mails kunt sturen. Hier bedoel ik mee dat je automatisch naar een grote groep mensen een e-mail kunt sturen, maar wel rekening houdend met de interesses van een individueel persoon.

Dit is een hele nieuwe vorm van e-mailmarketing wat eerst niet eens mogelijk was. Er zijn andere e-mailmarketing systemen op de markt die ook automatisch een e-mail naar meerdere personen tegelijkertijd kunnen sturen, zoals AWeber of MailChimp. Maar met deze systemen kun je niet eenvoudig rekening houden met de persoonlijke interesses van de mensen op je mailinglijst. Daardoor worden je e-mails niet goed geopend. Met ActiveCampaign zorg je ervoor dat je e-mails wel worden geopend, doordat ze interessant zijn voor de ontvanger.

ActiveCampaign heeft een onderdeel genaamd automatiseringen. Met een automatisering kun je op basis van bepaalde acties een automatische reeks e-mails versturen. Zo kun je jouw volledige verkoopproces automatiseren zodat het een continue stroom van klanten oplevert zonder dat het jou extra tijd kost.

In dit artikel bespreek ik drie onderdelen in ActiveCampaign: het dashboard, campagnes en automatiseringen. Het onderdeel waarin deze tool zich echt onderscheidt van andere systemen zijn de automatiseringen.

Dashboard

Het dashboard geeft een mooi overzicht van je huidige statistieken, zoals het aantal contacten, je campagnes, automatiseringen en recente activiteiten van je contacten. (klik op afbeelding voor groter formaat)

Campagnes

Campagnes zijn eenmalige e-mails die je verstuurt. Een campagne wordt op hetzelfde moment verstuurd naar een groep van contacten. Deze mogelijkheid is er ook in andere e-mailmarketing systemen zoals AWeber of MailChimp. In ActiveCampaign zijn allerlei templates beschikbaar waarmee je eenvoudig de lay-out van je e-mail campagne kunt maken en je hebt geen technische kennis nodig. Alle templates zijn ook goed leesbaar op mobiel. Je kunt ook zelf een template maken.  (klik op afbeelding voor groter formaat)

ActiveCampaign heeft een handige editor waarmee je zonder technische kennis je e-mails kunt vormgeven. Je kunt verschillende blokken in je e-mail campagne plaatsen, zoals tekstblokken, afbeeldingen, video’s en knoppen.

Wat is ActiveCampaign - Campagne onderdelen

Een e-mail campagne kun je personaliseren door bijvoorbeeld de voornaam van de ontvanger te gebruiken in de openingszin van de e-mail. Ook kun je bijvoorbeeld de datum van de aangemelde workshop in de e-mail plaatsen. (klik op afbeelding voor groter formaat)

Automatiseringen

In een automatisering kun je geautomatiseerd een aantal acties laten uitvoeren. Zo kun je een automatische reeks van e-mails versturen.

Automatiseringen kun je bijvoorbeeld in de volgende situaties gebruiken:

 • iemand vraagt jouw weggever aan en je wilt een aantal geautomatiseerde e-mails versturen
 • iemand meld zich aan voor jouw workshop en je wilt vooraf een aantal e-mails laten sturen
 • iemand meld zich aan voor een webinar en je wilt vooraf een herinneringsmail sturen 

Zo kan een automatisering eruit zien in ActiveCampaign: (klik op de afbeelding om te vergroten)

In onderstaande afbeeldingen zie je verschillende acties die je aan een automatisering kunt toevoegen.

Verzendopties in een automatisering:

Wat is ActiveCampaign - automatisering actie

Voorwaarden in een automatisering:

Wat is ActiveCampaign - automatisering actie

Contact acties in een automatisering:

Wat is ActiveCampaign - automatisering actie

Vervolgens kun je een eerste e-mail sturen. Stel dat je een aantal hyperlinks in je e-mail hebt staan, dan kun je binnen de automatisering kijken wie er op welke hyperlink heeft geklikt.

Op basis daarvan kun je bepalen welke e-mail je daarna wilt sturen. Dit kan eenvoudig met de krachtige Als / Anders functie. Daarmee zeg je: Als dit…, dan dat. Hiermee splits je de automatisering dus in meerdere paden. Je kunt een automatisering op verschillende manieren splitsen, bijvoorbeeld als als iemand wel of niet een e-mail heeft geopend.

Wat is ActiveCampaign - Als anders

In onderstaande afbeelding wordt getest of iemand de website pagina heeft bezocht over Product A. Zo kun je bepaalde e-mails alleen sturen naar degenen die interesse hebben getoond in product A. 

Wat is ActiveCampaign - Site tracking

In ActiveCampaign zijn er verschillende categorieën waarop je de automatisering kunt splitsen:

 • Contact Details: splitsen op basis van contactgegevens zoals naam, telefoonnummer en tag
 • Acties: splitsen op basis van een actie zoals klikken op een hyperlink, reageren op e-mail
 • Geografie: splitsen op basis van geografische data zoals de woonplaats 
 • Website & Event Data: splitsen op basis van of iemand een webpagina heeft bezocht
 • Datum & Tijd: splitsen op basis van een bepaalde tijd of datum
Wat is ActiveCampaign - Filter opties

In een automatisering kun je aan een persoon een tag meegeven, bijvoorbeeld interesse-onderwerpX. Wanneer je dan later een e-mail gaat sturen, kun je de e-mail alleen sturen naar de mensen die geïnteresseerd zijn in onderwerp X.

Stel dat je een e-mail stuurt met een korting voor Product A, dan wil je die e-mail alleen sturen naar de mensen die de tag interesse-productA hebben en niet naar de mensen die geïnteresseerd zijn in product B.

In onderstaande afbeelding zie je een automatisering. Iemand komt in de automatisering terecht wanneer diegene zich heeft aangemeld voor de lijst Test. Vervolgens wordt een eerste e-mail verstuurd.

Dan wachten we 3 dagen en testen we of iemand op de hyperlink google.nl in de e-mail heeft geklikt. Zo ja, dan krijgt diegene de tag interesse-onderwerpX mee. Zo niet, dan eindigen we de automatisering. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Wat is ActiveCampaign

Conclusie

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden over ActiveCampaign. Met deze tool kun je e-mailmarketing veel slimmer inzetten door veel meer gepersonaliseerde e-mails te sturen en daardoor ook meer verkopen binnen te halen.

ActiveCampaign 14 dagen gratis uitproberen?

Wil je direct aan de slag gaan met ActiveCampaign? Maak dan een proefaccount aan.

Als je je proefaccount via mij aanmaakt dan heb je een aantal voordelen:

 • ActiveCampaign volledig in het Nederlands ingesteld
 • toegang tot de Nederlandstalige kennisbank met 100+ handleidingen zodat je nooit vastloopt met ActiveCampaign
 • Nederlandse ondersteuning van mijn Nederlandse support team
 • toegang tot de Facebook groep met meer dan 500 leden
 • je hebt geen creditcard nodig om te betalen voor je account. De eerste keer betaal je via iDeal of Bancontact en daarna wordt het bedrag via automatische incasso afgeschreven. Je kunt iedere maand opzeggen, upgraden of downgraden.

Heb je al een ActiveCampaign account?

 • Stap nu over naar Leer E-mailmarketing en dan krijg je onbeperkt e-mail support in het Nederlands en toegang tot de Nederlandse kennisbank
 • Er is een gratis overstapservice. Binnen 48 uur is je account overgezet.
 • Er verandert niets aan je account, je inloggegevens en alle andere gegevens blijven hetzelfde.
 • Je kunt zelf upgraden en downgraden

Direct aan de slag met ActiveCampaign?

4 gedachtes op “ActiveCampaign: wat is het en hoe werkt het?”

 1. Kan ik met activecampain een opeenvolgende reeks van mails versturen, die is klaargezet op datum en tijd voor een bepaalde lijst? En kan ik die dan hergebruiken?

  1. Rachelle Blok

   Hi Mira,

   Ja dat kan zeker, daar kun je automatiseringen voor gebruiken. Je kunt dan op een specifieke datum en tijdstip een e-mail laten sturen.
   Later kun je die e-mails hergebruiken en een andere datum en tijdstip kiezen. Of je kunt de e-mails laten sturen op het moment dat iemand zich bijvoorbeeld aanmeldt voor je weggever. Dan wacht je bijvoorbeeld 1 dag, dan wordt de volgende e-mail gestuurd, etc.

 2. Hoi Rachelle,

  Kan ik mails later aan een automation toevoegen zodat mensen die op de lijst staan deze alsnog krijgen?

  Hoe voeg ik ze anders weer toe aan deze automation?
  Groetjes Kirsten

  1. Hoi Kirsten,

   Ja dat kan zeker. Je kunt onderaan de automation een Wacht toevoegen van bijvoorbeeld 200 dagen. Dan plaats je daaronder de nieuwe e-mails en pas je de Wacht later aan na 1 dag. Op die manier blijven de contacten in de automation staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ActiveCampaign eerst 14 dagen uitproberen?

ActiveCampaign 14 dagen gratis uitproberen
Leer E-mailmarketing draait op SYS PlatformSYS Platform