ActiveCampaign: wat is het en hoe werkt het?

ActiveCampaign is een e-mailmarketing systeem waarmee je gepersonaliseerde massa e-mailmarketing kunt toepassen. Wat bedoel ik hier precies mee? Hier bedoel ik mee dat je automatisch naar een grote groep mensen een mailtje kunt sturen, maar wel rekening houdend met de interesses van een individueel persoon.

Dit is een hele nieuwe vorm van e-mailmarketing wat eerst niet eens mogelijk was. Er zijn andere e-mailmarketing systemen op de markt die ook automatisch een mailtje naar meerdere personen tegelijkertijd kunnen sturen, zoals AWeber of MailChimp. Maar met deze systemen kun je niet eenvoudig rekening houden met persoonlijke interesses van de mensen in je mailinglijst. Daardoor kun je ook niet makkelijk je e-maillijst in groepjes opsplitsen.

ActiveCampaign heeft een onderdeel genaamd automatiseringen. In een automatisering kun je op basis van bepaalde acties een automatische reeks e-mails versuren.

In dit artikel bespreek ik drie onderdelen in ActiveCampaign: het dashboard, campagnes en automatiseringen. Het onderdeel waarin deze tool zich echt onderscheidt van andere systemen zijn de automatiseringen.

Dashboard

Het dashboard geeft een mooi overzicht van je huidige statistieken, zoals het aantal contacten, je campagnes, automatiseringen en recente activiteiten van je contacten. (klik op afbeelding voor groter formaat)

 Wat is ActiveCampaign

Campagnes

Campagnes zijn eenmalige e-mails die je verstuurt. Deze mogelijkheid is er ook in andere e-mailmarketing systemen zoals AWeber of MailChimp. In ActiveCampaign zijn allerlei templates beschikbaar waarmee je eenvoudig de lay-out van je e-mail campagne kunt maken. Je kunt ook zelf een template maken.  (klik op afbeelding voor groter formaat)

Wat is ActiveCampaign

Je kunt eenvoudig afbeeldingen, video’s, buttons en hyperlinks invoegen.

Wat is ActiveCampaign

Een e-mail campagne kun je personaliseren door bijvoorbeeld de voornaam van iemand te gebruiken in je openingszin.  (klik op afbeelding voor groter formaat)

Wat is ActiveCampaign

Automatiseringen

In een automatisering kun je op basis van bepaalde acties een automatische reeks e-mails opstellen. Je kunt bijvoorbeeld automatisch mensen aan een automatisering toevoegen wanneer ze een formulier op je website hebben ingevuld. In onderstaande afbeeldingen zie je verschillende onderdelen die je aan een automatisering kunt toevoegen.

Wat is ActiveCampaign

Wat is ActiveCampaign

Wat is ActiveCampaign

Vervolgens kun je een eerste mailtje sturen. Stel dat je een aantal hyperlinks in je mailtje hebt staan, dan kun je binnen de automatisering testen wie er op welke hyperlink in dit mailtje heeft geklikt.

Op basis daarvan kun je dan instellen welk volgend mailtje je naar die persoon gaat sturen. Dit kan eenvoudig met de krachtige If / Else functie. Daarmee zeg je: Als dit…, dan dat. Hiermee splits je de automatisering dus. Je kunt een automatisering op verschillende manieren splitsen, bijvoorbeeld als iemand wel of niet op een hyperlink heeft geklikt.

Wat is ActiveCampaign

In onderstaande afbeelding wordt getest of iemand op de hyperlink google.nl heeft geklikt in het mailtje Test mail 1.

Wat is ActiveCampaign

In ActiveCampaign zijn er verschillende categorieën waarop je de automatisering kunt splitsen:

 • Contact Details: splitsen op basis van contactgegevens zoals naam
 • Actions: splitsen op basis van een actie zoals klikken op een hyperlink
 • Geography: splitsen op basis van geografische data zoals de woonplaats van iemand
 • Site & Event Data: splitsen op basis van of iemand een webpagina heeft bezocht
 • Date & Time: splitsen op basis van een bepaalde tijd of datum

Wat is ActiveCampaign

In een automatisering kun je aan een persoon een tag meegeven, bijvoorbeeld interesse-onderwerpX. Wanneer je dan later een e-mail gaat sturen, kun je de e-mail alleen sturen naar de mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

Stel dat je een e-mail stuurt met een korting voor Product A, dan wil je die e-mail alleen sturen naar de mensen die de tag interesse-productA hebben, en niet naar de mensen die geïnteresseerd zijn in product B.

In onderstaande afbeelding zie je een automatisering. Iemand komt in de automation terecht wanneer diegene zich heeft aangemeld voor de lijst Test. Vervolgens wordt een eerste mailtje verstuurd.

Dan wachten we 3 dagen en testen we of iemand op de hyperlink google.nl in het mailtje heeft geklikt. Zo ja, dan krijgt diegene de tag interesse-onderwerpX mee. Zo niet, dan eindigen we de automatisering. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Wat is ActiveCampaign

Conclusie

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden over ActiveCampaign. Met deze tool kun je e-mailmarketing veel slimmer inzetten door veel meer gepersonaliseerde e-mails te sturen en daardoor ook meer verkopen binnen te halen.

ActiveCampaign 14 dagen gratis uitproberen?

Wil je direct aan de slag gaan met ActiveCampaign? Maak dan een proefaccount aan.

Als je je proefaccount via mij aanmaakt dan heb je een aantal voordelen:

 • toegang tot de Nederlandstalige kennisbank
 • Nederlandstalige support tickets insturen
 • toegang tot de Facebook groep met meer dan 500 leden
 • je hebt geen creditcard nodig om te betalen voor je account. Via automatische incasso wordt het bedrag afgeschreven. Je kunt iedere maand opzeggen, upgraden of downgraden.

Heb je al een ActiveCampaign account?

 • Stap nu over naar Leer E-mailmarketing en dan krijg je onbeperkt e-mail support in het Nederlands en toegang tot de Nederlandse kennisbank
 • Er is een gratis overstapservice. Binnen 48 uur is je account overgezet.
 • Er verandert niets aan je account, je inloggegevens en alle andere gegevens blijven hetzelfde.
 • Je kunt zelf upgraden en downgraden

Direct aan de slag met ActiveCampaign?

4 gedachtes op “ActiveCampaign: wat is het en hoe werkt het?”

 1. Kan ik met activecampain een opeenvolgende reeks van mails versturen, die is klaargezet op datum en tijd voor een bepaalde lijst? En kan ik die dan hergebruiken?

  1. Rachelle Blok

   Hi Mira,

   Ja dat kan zeker, daar kun je automatiseringen voor gebruiken. Je kunt dan op een specifieke datum en tijdstip een e-mail laten sturen.
   Later kun je die e-mails hergebruiken en een andere datum en tijdstip kiezen. Of je kunt de e-mails laten sturen op het moment dat iemand zich bijvoorbeeld aanmeldt voor je weggever. Dan wacht je bijvoorbeeld 1 dag, dan wordt de volgende e-mail gestuurd, etc.

 2. Hoi Rachelle,

  Kan ik mails later aan een automation toevoegen zodat mensen die op de lijst staan deze alsnog krijgen?

  Hoe voeg ik ze anders weer toe aan deze automation?
  Groetjes Kirsten

  1. Hoi Kirsten,

   Ja dat kan zeker. Je kunt onderaan de automation een Wacht toevoegen van bijvoorbeeld 200 dagen. Dan plaats je daaronder de nieuwe e-mails en pas je de Wacht later aan na 1 dag. Op die manier blijven de contacten in de automation staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *